Ingen kan få dig att känna någonting!

Den dagen jag förstod att de känslor jag har kommer till 100% ifrån mig själv, blev allt så mycket lättare. Det betyder inte att jag inte glömmer bort mig ibland, men när jag kommer på mig själv att skylla ilska, frustration, irritation eller vad det nu kan vara på yttre omständigheter, så kan jag ta tillbaka makten till mig själv och välja något annat.

Vi är känsliga för andra människors känslor och energier. Det brukar direkt kännas i luften vilken energi det är när man kommer in i ett rum. Är någon trött och irriterad tex har det en tendens att smitta av sig till andra. Det vet nog de flesta som bor i en familj att det är så. Men trots det, känslor skapas helt och hållet i oss själva, beroende på hur vi tolkar situationen och den mening vi ger den. Ingen annan kan få oss att känna någonting om vi inte vill. Men för att kunna ta makten över sina känslor behöver man bli medveten, ge plats och rikta om.

Jag brukar tänka det som en process om 3 steg:

1: Bli medveten om vad du känner. Är det en känsla du inte vill ha? Gå då till steg 2.

2. Acceptera känslan. Sitt med den en stund. Känn vad du känner, tillåt den. Den brukar faktiskt släppa inom 90 sekunder när vi tillåter den att vara och ger den plats. Den är som en liten budbärare till oss, lyssna på den så att den sen kan gå.

3. Rikta om. Vad vill du känna? Tacksamhet, kärlek, glädje brukar vara härliga känslor att medvetet fokusera om sig till. Man behöver inte vänta på att något oss ska förändra sig i den yttre världen för att känna goa känslor. Det räcker med att du tänker på något som gör dig tacksam eller glad för att förändra ditt känslotillstånd.

Hoppas du finner det här användbart. Berätta gärna om dina erfarenheter och om detta gett dig någon insikt!

Författare: Maria Lindberg

Jag vill inspirera dig till att leva ditt allra bästa liv! Från professionell dansare i Let´s Dance 2009-2011, till inköpare inom mode, till idag stresscoach. Livet händer! Jag drabbades av utmattning efter några år med inköp och bestämde mig att förändra min riktning. Jag valde livet! Jag brinner för hälsa, välmående och balans i livet. Med mina utbildningar inom just det, så vägleder jag dig till ditt allra bästa liv.